Publisert:
25.3.2021 21:59

Fant unik dekor under 13 malingsstrøk

- Dette er som julaften for oss i bransjen, sier malermester Magne Bratfoss som har ansvaret for å gjenskape veggmalingen og dekoren i festsalen i Festiviteten.

Unike: Malermester Magne Bratfoss fant disse unike dekorene under 13 malingsstrøk i festsalen på Festiviteten.

Det er malerfirmaet Juul & Bratfoss fra Oslo som har fått gleden av å rehabilitere festsalen. 2.800 timer har Magne Bratfoss kalkulert med at man vil bruke på å gjenskape vegger og tak slik de var i 1874.

- Jeg har aldri vært borti maken, sier han etter at 13 malingsstrøk har blitt skrapt bort fra veggene.

- Se her hva som åpenbarte seg! Strekdekor som minner mer på en romersk dekor enn norsk. Alle disse rosettene skal males opp igjen i åtte forskjellige farger. Salen vil bli helt spesiell, og jeg vil tro dette vil vekke interesse langt utover Larviks grenser, sier Bratfoss.

Gjenskapes: Disse veggdekorene skal gjenskapes i åtte forskjellige farger.

Han har sett noe tilsvarende fargevalg på Jarlsberg hovedgård og i Horten.

- I kolonnesalen på Jarlsberg som ble innviet i 1813 kan vi se noe lignende, og i det Sjømilitære samfunn i Horten dukker det opp litt av det samme. Så dette er virkelig et scoop, sier han og roser Alfa Eiendom for å ta jobben på alvor.

- Det er sjelden man opplever at en privatperson går inn og er sitt ansvar bevisst som her. Vanligvis blir det bevilget penger over statsbudsjettet til å ivareta slike skatter. Dette blir en av de største stuene i Vestfold, sier Bratfoss.

Interesse: Festsalen vil skape interesse for alle kunstinteresserte langt utover Larviks grenser.

Malerne har som sagt fjernet lag på lag, og Bratfoss har også en teori på hvorfor dekoren har blitt malt over.

- Her er det brukt limfarge til å lage dekoren med. Det har stått to solide koksovner i salen og de har nok sotet ned både tak og vegger. Så har man prøvd å vaske ned, men limfargene tåler ikke vann. Men nå skal alt gjenskapes. Dette er virkelig et scoop, sier Bratfoss som kjenner godt til Festiviteten fra før.

-  Jeg var inne her i 2016 og ga Larvik kommune et budsjett på hva arbeidet ville koste. Da hørte jeg ikke noe mer. Men at det nå blir realisert er som julaften for alle som har interesse for kunsthistorie, avslutter Magne Bratfoss.

Del artikkelen: