Publisert:
11.8.2021 15:28

Gyllent bidrag fra Birger i Bua

Sola skinner inn vinduet på Bua på Steinsnes der Birger Andresen, byens suverene møbeltapetserer med 50 års erfaring i faget, er i ferd med å gjøre ferdig sitt bidrag til Festiviteten. En ørelappstol som har gjort sin tjeneste i 70-80 år og som nå får nytt og gyllent trekk.

Med sikker hånd restaurerer nå Birger Andresen stolen som får sin plass i Festiviteten.

- Da jeg så de gjerne ville ha gjenbruksmøbler i Festiviteten, tente jeg på ideen av flere grunner. En var selvfølgelig at jeg hadde fått en ørelappstol fra en kunde for en stund siden, fortsatt solid etter mange års bruk, men en annen er at familien har et forhold til Festiviteten, forteller Birger mens saksa legges ned for noen minutter.

Nå er det ikke Birger selv som har flest minner fra Festiviteten, mens hans kone Anne Mai Wallin Andresen.

- Svigerfar Olav Wallin var hovedbokholder på kemnerkontoret i kommunen og hadde sin arbeidsplass i Festiviteten i over 25 år. Dessuten var hans bror Henry Wallin vaktmester i bygget med bolig for hele den store familien i 3. etasje, og Anne Mai har mange minner og historier fra hele bygget, forteller Birger.

Stolen blir trukket med et gyllent velourstoff.Stolen blir et virkelig smykke. Det er plukket ut et flott velourtstoff, som betegnende nok heter «Gold» i katalogen. Den er tenkt plassert i foajeområdet i huset.

- Ørelappstoler har jeg restaurert i alle år. De holder seg i popularitet og er flotte møbler. Så dette skal bli en stasstol, poengterer Birger.

Birger skal også bidra med enda mer til Festiviteten. Sammen med møbelsnekker Svein Kroktun skal han lage benker til Ellings, husets kafé og restaurant.

- Jeg synes det er flott de benytter lokale håndverkere og fagfolk når ting skal gjøres. Jeg samarbeider mye med Svein og det skal bli godt å sitte ned i lokalet, forsikrer Birger.

Birger Andresen kan se tilbake på 50 år i faget og 35 år i sitt eget verksted på Steinsnes.


En siste grunn til at Birger gjerne vil bidra, er at han er inne i et jubileumsår. Til vinteren er det 50 år siden han begynte i lære hos Magnus Espeseth i hans verksted i Haralds gate i Larvik sentrum, og 35 år siden han startet opp for seg selv, i Bua rett overfor familiens bolig på Steinsnes. Nettopp i Bua har Birger trukket om hundrevis av stoler, sofaer og andre møbler, til stor glede for kunder.

- Nå har jeg rundet 67 år, men vil fortsatt holde på. Jeg er jo den eneste faglærte møbeltapetserer i Larvik og kundene er fortsatt mange, forteller Birger og avslutter med en fornøyelig historie om Festiviteten.

- Jo da, for en del år tilbake da jeg var engasjert i å legge til rette for PW cupen i håndball fikk min gode kamerat Kjetil Fevik tak i 150 skumgummimadrasser som ble leid ut til deltakere. De måtte jo lagres et sted mellom hver turnering, og Kjetil fikk ordnet med plass nettopp i Festiviteten. Det var imidlertid ingen enkel jobb, for lageret var i 3. etasje. En ting var å få de ned, da heiv vi de ut vinduet og ned på presenninger på bakken, noe annet var det å bære de opp de trange trappene til 3. etasje. Og du vet, mange sier de kan hjelpe til, men ofte blir det få som kommer. Så noen ganger ble det mange turer opp de trappene, forteller Birger, retter på brillene og ler.

Del artikkelen: