Publisert:
25.2.2021 12:17

Hedrer Ingvar Ambjørnsen med «Ellings kafe»

I 2020 tok daglig leder i Alfa Eiendom, Thore Liverød, sammen med Mad arkitekter, på seg ansvaret om å rehabilitere Festiviteten i Larvik. Nå ønsker de å hedre Larviks æresborger, Ingvar Ambjørnsen.

Jostein Liverød og Thormod Hjortland i Alfa Eiendom ser frem til å åpne dørene til Ellings kafe i Festiviteten, 21. september kl. 12.00.

Den ikoniske bygningen på Storgata skal gjenreises til fordums prakt og vil åpne dørene til byens 350-årsmarkering den 21. september i år.

Festiviteten ligger to minutters gange fra Ingvars barndomshjem i Prinsegata. På vei ned bakken ligger Romberggata skole, Ingvars egen skole. Det er heller ingen hemmelighet at nettopp Rombær’n var Kaigata skole i Ingvar Ambjørnsens virkelige gjennombruddsroman, «Hvite niggere», og at byen Lillevik var Larvik.

– Festiviteten skal være et samlingssted og førstevalget som møtested i byen. Selve hjerte i bygget blir kafeen der Larviks innbyggere vil møtes, sier Thore Liverød og fortsetter:

– Hele kafeen blir innredet i Ingvar Ambjørnsens ånd, og vil også få navnet «Ellings kafe». Oppkalt etter en av Ingvars mest populære romanfigurer.

– Stikkordet er folkelighet, og jeg kjenner ingen forfatter med større folkelig appell enn Ingvar Ambjørnsen, sier Liverød.

«Ellings kafe» skal preges av Ingvar Ambjørnsens forfatterskap, først og fremst hans kritikerroste og populære romaner om Elling som også ble filmatisert på 90-tallet. Det er også etablert et samarbeide med Cappelen Damm for å skaffe flest mulig av Ingvars bøker til lokalet.

– Larvik er min hjemby og jeg syns det er veldig hyggelig å oppleve at mitt navn og forfatterskap knyttes til Festiviteten. Jeg har mange gode minner herfra, særlig fra barndom og tidlig ungdomstid, sier forfatter og æresborger Ingvar Ambjørnsen.

Kafeen vil ligge i 1. etasje og får atkomst både fra Storgata og bakgården.

Det er ikke bare Ingvar Ambjørnsens forfatterskap og hans romanfigur Elling som skal hedres på nytt når Festiviteten gjenåpner til høsten. Også ombrukte materialer, interiør og møbler skal bidra til å skape oppmerksomhet langt utenfor Larvik. Prosjektet skal bidra med bærekraftige løsninger, gjennom gode miljøvalg, ved å tilføre nye arbeidsplasser og igjen være den sosiale storstua i Larvik.

- Festiviteten skal bli et nasjonalt forbilde for gjenbruk. Vi har med oss de fremste arkitektene i Norge på dette området, og Mad arkitekter har solid erfaring med gjenbruksprosjekter. De har fryktløst tatt på seg oppgaven med å skape et levende bygg med en stemning som ikke er mulig å oppnå i et nytt bygg, sier Liverød.

Det er sitteplasser til 80 gjester inne og 100 ute i den nye Festivitetshagen som vil etableres og oppgraderes med et hageanlegg i Festivitetshagen. Kafeen skal innredes med brukte møbler som er tenkt samlet inn fra Larviks innbyggere. Intensjonen er også at «Ellings kafe» skal bli et sted for intimkonserter, bokbad og andre kulturarrangementer.

Festiviteten som den står i dag ble innviet i 1874 og ble i 1883 byens rådhus, noe den var frem til kommunesammenslåingen i 1988. Fra 1999 har ikke huset vært i bruk.

– Jeg har alltid ønsket å sette Larvik på kartet. Nå gleder vi oss til å få byens viktigste bygning i drift og samtidig hedre en av landets fremste forfattere, avslutter Thore Liverød.

Del artikkelen: