Publisert:
6.8.2021 14:28

Halvannen måned til åpning - Illusjonist på ferde i Festiviteten

I hele sommer har maler Benny Karlsson nærmest vært innesperret i festsalen i Festiviteten for å få ferdig den ærverdige salen til åpningen av huset den 21. september.

Bjørn Karlsson er i dyp konsentrasjon når brystningen gjenskapes med maling på den flate veggen ut mot Storgata.

- Det er morsomt å se resultatet. Det er nok ikke langt unna slik det en gang så ut, sier den 65 år gamle svensken som har lagt hele sitt hjerte i å gjenskape fargene og dekoren slik de engang var da praktbygget var på sitt mest populære.

- For meg har dette vært en god reise. Sette sammen de små tingene til en helhet, sier han og tror at i løpet av noen få uker kan han og kollegaen ta seg en velfortjent ferie.

Snart er vegger og tak i den store salen malt ferdig av de dyktige håndverkerne.

Den siste utfordringen var veggen mot Storgata. Her finnes det ingen brystning, men Karlsson tok utfordringen.

- Vi måtte skape brystningen med maling. Det kalles på fransk «trompe l'oeil», eller illusjonsmaling, forklarer Karlsson.

Og ifølge Google er «trompe l’oeil» en malerkunst der motivet skal framstilles så naturtro at betrakteren skal tro det er virkelig.  Bildene kjennetegnes av at gjenstander og figurer er gjengitt i naturlig størrelse og malt så nøyaktig og detaljert at det oppstår en realistisk tredimensjonal virkning.

- Det betyr egentlig å lure øyet, sier «illusjonisten» Karlsson, som nok vil få anerkjennende blikk for arbeidet fra framtidig besøkende i det nye kulturhuset på Storgata.

Det meste blir nytt og moderne i kontordelen, men noe er tatt med videre, som denne døra inn til den gamle safen.

230 tonn avfall er kjørt bort fra bygget, og nå jobbes det på alle plan og i alle etasjer for å fullføre den utfordrende restaureringsjobben.

- Jeg vil tro vi er 25-30 mann i arbeid både ute og inne den siste halvannen måneden, sier prosjektleder fra Alfa Eiendom, Tom Erik Nilsen som kan melde at alt er i rute.

Festsalen er snart ferdig. Lysekronene skal snart på plass igjen, høyttalere og lyssetting skal på plass og vil dekke det meste av behovet besøkende musikere og orkester vil trenge.

Kontordelen i 2. etasje er delvis utleid og skal stå ferdig i god tid før åpning.

Loftsetasjen blir totalt forandret og bygget om til kontorlokaler. Det settes bl.a. inn arker, noe bygget også har hatt tidligere. Det vil gi storslagen utsikt ut fjorden og flotte lysforhold.

I 3. etasje gjenstår det en del arbeid.

- Her har vi måttet rive ut alt, og bygge det opp igjen fra bunnen. Gulv må rettes opp, taket må isoleres og vi må lage ny himling. I tillegg har sikkert den observante larviksboer sett at vi har laget tre arker på taket. Her i 3. etasje planlegger vi rundt 20 kontorplasser totalt, sier Nilsen.

Bakgården steinsettes nå med gjenbruk av gammel stein hentet på kommunens lager.

Også i uteområdet er arbeidet i full gang. Smågatestein, eller brostein som noen kaller det, fra kommunens lager gjenbrukes i bakgården.

- Vi har tro på at uterestauranten blir en idyll. Her blir det servering og trolig både konserter og andre typer arrangementer når sommeren kommer tilbake i 2022, sier Nilsen.

Men først er det åpning inne 21.september.

Del artikkelen: